Acne, puistjes, onzuivere huid, ontstekingen
Een onrustige huid, acne en puistjes zijn ontstekingen in het gezicht of op het lichaam.
Bij de pathogenese van acne kunnen verschillende factoren worden onderscheiden:
Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitvoergang
Bacteriële kolonisatie in de talgklier
Hormonale invloeden
Ontstekingsproces in en rondom de talgklier
Acne is één van de meest vervelende huidaandoeningen die er zijn. Puistjes of acne zijn vaak met roodheid zichtbaar in het gezicht en mensen die last hebben van acné of puistjes vinden het vaak vervelend of kennen grote schaamte.
Vroeger zei men dat acne ontstond door het gezicht en andere lichaamsdelen niet goed te wassen. Maar we weten tegenwoordig wel dat dat niet klopt.
Hoe ontstaat acne?
Acne ontstaat doordat er poriën verstopt zitten met talg en stof. En als de poriën verstopt zitten kunnen ze gaan ontsteken. Zo ontstaan bulten en lelijke gele kopjes. Wat er in de gele kopjes zit is pus.
Het belangrijkste is om te proberen er van af te blijven en niet de huid kapot te krabben. Anders kunnen er littekens ontstaan. De schouders, rug, nek en het gezicht zijn de plaatsen waar het vaakst ontstekingen komen. Zeker nu het weer zomer is willen we dit niet zichtbaar hebben. Maar geen nood daar is zeker snel wat aan te doen!
Bel ons voor een intake of plan online je advies voor een snel en goed resultaat.
Razor Bumps (wangen/kin/lichaam) en acné.
Voor dat je een huid met razor bumps gaat behandelen moet er een goede diagnose gesteld worden. Erytheem of roodheid zijn tekenen van een ontsteking. Na een huidanalyse weten we meer hoe we het beste je huid kunnen gaan behandelen. En om thuis goed mee te werken voor een snel resultaat, krijg je een advies welke producten je veilig kunt gebruiken.
Pseudoperifolliculitis barbae keloïd zijn duidelijk zichtbare bulten op de huid in de baardstreek waar een ontsteking in zit. Deze bulten worden veroorzaakt door haren die ingroeien. Om die ingegroeide haren eruit te werken gaan macrofagen aan het werk die de verhoorning of de keratine gaan elimineren. Er ontstaat dan keloïd. Keloïd is vorming van een harde verdikte huid.
Scheren en ingegroeide haren
Krullende haren of kroesharen kunnen makkelijker terug in de huid groeien. Zo kan Keloidalisis ontstaan. Dit is keloïd rond de haarzakjes veroorzaakt door acné of folliculitis. Dit komt vooral voor bij negroïden mensen en meestal bij mannen.
Een goed scheeradvies is hier belangrijk:
- Niet elektrisch scheren.
- Niet te kort scheren.
- En niet de haar eerst liften en dan afsnijden. Je scheert dan de haar tekort af zodat ie terug schiet onder het huidniveau. Als de haar weer gaat groeien is de kans groot dat de haar in of onder de huid gaat ingroeien en daarna gaat ontsteken.
Hoe kom je van je acné of puistjes af?
- Voeding aanpassen
- Juiste reinigende en verzorgende producten gaan gebruiken
- Gebruik een goede niet vette zonnebrandcrème
- Tijdens het sporten zeker bij krachtsport, niet je gezicht aanraken
- Een paar ontstekingsremmende behandelingen
Esthetisch Centrum Tilburg is dé specialist in het behandelen van een onzuivere huid of ontstekingen (acne). Wij helpen je in korte tijd naar een schone huid.
Esthetisch Centrum Tilburg heeft meerdere merken die actief werken op puistjes, ontstekingen en overmatige talgproductie.
Dieptereiniging in onze praktijk
De huid netjes en professioneel zuiveren. Manueel verwijderen van mee-eters, comedonen, pustels, kleine ontstekingen en gerstekorrels meestal in combinatie met een veilige peeling.
De nadruk ligt op het ledigen van open talgophopingen, pustels en papels, met als doel littekens te beperken/huidafwijkingen te verminderen en de huid een zo gaaf mogelijk uiterlijk te geven.
Er zal gebruikt worden gemaakt van gecombineerde zuren zodat het talg er makkelijker uit kan en niet kan ophopen en de rest acne littekentjes doen vervagen, verwijderen.
Het advies: 4 tot 6 manuele dieptereinigingen gericht op lichte hoornverdunning elke week.
Producten die worden gebruikt worden afgestemd op de behoefte van je huid en bespreken we vooraf.
Pathogenese van acne
Hyperkeratose en obstructie van de talgklieruitvoergang
Onder hyperkeratose wordt verstaan een verdikking van de hoornlaag. In de talgfollikels vormen zich de “filaments séborrhéiques” bestaande uit lipiden, met een keratineskelet, een keratinemantel en massa’s Propionibacterium acnes (P. acnes). Lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen van uiteenlopende chemische samenstelling, onder andere triglyceriden. Door het aan elkaar plakken van de hoornlamellen ontstaat een hyperkeratose bij de talgklieruitvoergang. Hierdoor wordt het epitheel van het infra-infundibulum geprikkeld en worden er meer hoorncellen geproduceerd. Ook de oppervlakte-lipiden kunnen door irritatie hyperkeratose van de uitvoergang veroorzaken: het begin van een microcomedo. Er ontwikkelt zich uit de microcomedo een gesloten whitehead of open blackhead. Door de voortdurende productie van de hoorncellen en sebum zal de whitehead kapot gaan en aanleiding geven tot acneachtig letsel oftewel de hoornmassa zal progressief de uitvoer- gang verwijden en op dat ogenblik zal men deze als een open comedo zien: een blackhead. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door de oxidatie van de melanine geproduceerd in het epitheel van het acro-infundibulum.
Bacteriële kolonisatie van de talgklieruitvoergang
De belangrijkste bacterie bij de pathogenese van acne is de anaërobe bacterie, P. acnes. Deze is in staat om met het enzym lipase de triglyceriden uit talg om te zetten in vrije vetzuren. Deze hebben een irriterende werking op de wand van de talgklieruitvoergang.
Hormonale invloeden
De activiteit van de talgklieren kan onder hormonale invloed staan, onder andere de androgenen (het testosteron). Bij acne hoeft er geen verhoogde androgeenproductie aanwezig te zijn.
Androgene hormonen
- Testosteron: In de huid wordt testosteron door het enzym 5a-reductase omgezet in het veel actievere 5a-dihydrotestosteron (DHT). Dit heeft een hogere affiniteit voor de receptor van de talgkliercel en treedt op als versterker van het androgene signaal. De talgklier heeft een verhoog- de gevoeligheid voor de androgene hormonen. Anti-androgenen hebben een remmende werking op de talgproductie.
- Oestrogenen: Oestrogenen werken remmend op de sebumproductie.
Ontstekingsproces rondom de talgklier
De exacte oorzaak van de ontstekingsreactie is niet geheel duidelijk. De ontstekingsreactie in de talgklier veroorzaakt een beschadiging van de wand en de vrije vetzuren komen in het omliggende weefsel terecht. Daardoor treedt een chemische ontstekingsreactie op in het omliggende weefsel met als gevolg het ontstaan van papels en pustels.
Gradaties en verschijningsvormen acne
De diagnose acne wordt vaak gesteld aan de hand van wat men ziet. Echt betrouwbare meetinstrumenten zijn nog niet gevonden. Men kan de ernst bepalen door het aantal laesies te tellen en de aanwezigheid van ook noduli, cysten en infiltraten mee te laten tellen. Is er algehele malaise of zijn er nog ernstige afwijkingen? In de richtlijn acneïforme dermatosen van de NVDV (NederlandseVereniging voor Dermatologie enVenereologie) wordt ook gesteld dat een standaard classificatie- of gradatiesysteem voor acne nog ontbreekt. Acne wordt daarom vaak op basis van het aantal laesies en de uitbreiding ingedeeld als mild, matig of hevig. De aanwezigheid van littekens speelt mee in het beoor- delen van de ernst van de acne.
Er zijn twee bekende systemen die als meest betrouwbaar bekend staan bij het indelen van acne en dat is de Leeds techniek en de GAG’s. Doshi, Zazeer en Stiller bedachten in 1997 een globaal acnebeoordelingssysteem, de GAG’s (Global Acne Grading System). In 1984 presenteerden Burke, Cunliffe en Gibson de Leeds techniek. Beide systemen zijn ge- baseerd op het tellen van laesies en het bepalen van de ernst van acne: mild, matig of hevig.
Enkele andere vormen van diagnosticeren zijn het vastleggen van acne middels fotografie of het hanteren van vragenlijsten zoals de Skindex-29
Gradaties
Acne kan worden ingedeeld naar ernst en soort. Om de ernst aan te duiden worden de volgende verschijningsvormen gehanteerd:
- 1e-graad, mild: micro-comedonen, bijna geen pustels, papels, open en gesloten comedonen
- 2e-graad, matig: micro-comedonen, papels, pustels
- 3e-graad, hevig: micro-comedonen en reuze-comedonen, papels, pustels, cysten, fistels en noduli, littekenvorming
Acne-vormen
Onderstaande soorten zijn het meest voorkomend in de praktijk van de schoonheids- specialist.
Acne Vulgaris Synoniem: Comedonen acne, inflammatoire acne, acne juvenilis (jeugdacne). Lokalisatie: Gelaat, schouders, borst, rug.
Acne Conglobata Lokalisatie: Gelaat, schouders, borst, rug.
Acne Keloïdalis Lokalisatie: Meestal nek en schouders maar ook borst en rug.
Acne Tarda Lokalisatie: Gelaat, hals.
Acne Inversa Synoniem: Acne ectopica, Hidradenitis Suppurativa. Lokalisatie: Oksels, liezen en plooien van de huid.
Acne excoriée des jeunes filles Synoniem: Skin Picking (krab-acne). Lokalisatie: Gelaat en gehele lichaam.
Acne Fulminans Lokalisatie: Gelaat, borst, rug
Acne Neonatus Synoniem: Zuigelingen acne. Lokalisatie: Gelaat (wangen) van zuigelingen.
Acne Infantum Lokalisatie: Gelaat (wangen) van peuters.
Acne Mechanica Lokalisatie: Op druk- en wrijfplaatsen.
Acne Tropicalis Lokalisatie: Gelaat en gehele lichaam.
Acne Venenata Synoniem: Contactacne. Lokalisatie: Op de plaatsen waar het contact met een product plaatsvindt.
Acne Aestivalis Synoniem: Zomeracne (Mallorca-acne). Lokalisatie: Op de voor zonlicht overgevoelige huid, vooral bovenarmen en romp.
Acneïforme rash Ontstaat als bijwerking van nieuwe generatie oncologische medicatie.
Huidtypen
Als acne na behandeling verdwijnt, is er vaak een rode of paarse verkleuring van de voormalige ontstekingen op de huid te zien. Dit zijn de kenmerken van de huid die zich aan het herstellen is. Deze verkleuringen worden postinflammatoir erytheem genoemd. Dit postinflammatoir erytheem kan uiteindelijk donker verkleuren: postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit wordt vooral gezien bij mensen met een donker huidtype. Deze postinflammatoire hyperpigmentatie, die vaak als cosmetisch storend wordt ervaren verdwijnt vaak in de loop der jaren.
Extra aandacht dient te worden gegeven aan de donkere huid. De huidtypen IV tot en met VI volgens de classificatie van Fitzpatrick neigen sneller naar keloïd vorming (litteken- vorming bij verwondingen), pigmentverschuivingen of depigmentering. Dit kan invloed hebben op de keuze om bepaalde behandelingen niet te doen of aangepast uit te voeren en dat geldt derhalve ook voor acne behandelingen.
Bepaling van het huidtype volgens de Fitzpatrick classificatie
De Fitzpatrick Classificatie kent 6 huidtypen. Hieronder een overzicht van deze huidtypen:
Huidtype I: Huidtype II: Huidtype III: Huidtype IV: Huidtype V: https://www.esthetischcentrumtilburg.nl/blog/huidtype-volgens-fitzpatrick
Wil je graag je huidtype weten? Stuur je mailadres via onderstaande button. Je krijgt dat de test toegestuurd.
Contra-indicaties
Algemene contra-indicaties bij acnebehandelingen
- Algeheel verminderde weerstand
- Herpes-infecties
- Gebruik Isotretinoïne, tetracycline
- Huidbeschadigingen i.v.m. verhoogd infectiegevaar • Huidkanker
- Auto-immuunziekten
- Diabetes
- Gebruik antistollingsmedicijnen
Aanvullende contra-indicaties specifiek voor lichtbehandelingen bij acne
• Epilepsie
• Overgevoeligheid voor licht • Schildklieraandoening
• Gebruik Isotretinoïne
Aandachtspunt acnebehandeling tijdens zwangerschap
Raadpleeg een arts of dermatoloog alvorens lichttherapie en zuurpeelings toe te passen.
Doel van de behandeling
Het belangrijkste doel van een acnebehandeling is het ledigen van gesloten en open comedonen (de white- en blackheads) en het ledigen van pustels, papels en cysten.
Nabehandeling van restacne of eventuele littekens
Peelings (AHA’s, BHA’s en PHA’s)
Microdermabrasie
Huidverbeterende massage (Pincement-/bindweefselmassage)
Microneedling
Content richtsnoer ANBOS acne